Đuvegije, gde ste da ste

Pre par dana, videh se sa drugarom kog nisam srela 20 godina. Kako to već ide, posle pominjanja u šta smo slupali vreme od početka veka do danas, došli smo do lepote i jednostavnosti života. Uz kafu, u bašti, razgovor je uvek opušteniji, čak i kad se radi o ozbiljnim temama dva sagovornika koji idu ka pedesetim godinama. Da ne kažem, valjda dovoljno pametnih i iskusnih.

U prošlom veku sam bila jako fina. Pazila sam na svaku svoju reč, više brinula o emocijama sagovornika nego o svojim, do stadijuma sopstvene štete. Sada govorim i radim ono šta mislim. Moje reči prate dela i argumenti, a kome se to ne sviđa, nije do mene. Sva moja uverenja o odnosima dva pola u ovim godinama, padala su i razbijala se kao tanjiri sa zida, kad kuću protrese zemljotres. Na neki način, drago mi je zbog toga. Svašta sam naučila.

Prvo, još jednom sam potvrdila da je sve jednostavno, samo mi komplikujemo. Razloge ima svako svoje, to nije sporno. Na prvom mestu, tu su lična iskustva iz kojih smo, uglavnom, naučili ništa. Logično bi bilo da je, u godinama 40+, svako od nas sazreo bar zbog svega što smo preživeli. Logika i realnost nisu baš ruku pod ruku, čini mi se. Dečaci od 40+ su, i dalje, dečaci. To je baza da bi se shvatilo koliko je sve jednostavno. Devojčice, i ja među njima, vaspitane smo da budemo dobre žene, mile, drage, dobre mame i supruge. Šteta što nas niko nije naučio da budemo srećne. Većina pati za onim što nema, umesto da se raduje onome što ima. Maštamo o večnim ljubavima, kao u holivudskim filmovima, ne obraćajući pažnju da se i u filmovima stvari menjaju. Osnovu naših pogrešnih uverenja pokupile smo iz ljubavnih vikend romana, u kojima je ljubav uvek pobeđivala.

Da bi ljubav pobedila, potrebno je mnogo. Od ličnog rasta oba partnera do odgovarajućeg rasporeda planeta u sazvežđu Medveda, u datom trenutku kada je Merkur retrogradan. Svi bismo da menjamo onog drugog. Ne ide, rođaci. U ovim godinama, u svaku vrstu veza dolazimo sa koferima punim koječega, od želja do frustracija i maštanja. To opterećuje. Sa druge strane, imamo teror časopisa tipa "Zdravlje i lepota" koji su postali matrice za brušenje ženstvenosti. "10 saveta za fenomenalan seks" često je samo naslov na portalu ili u novinama. Sa realnim životom ima veze koliko ja sa vožnjom traktora. Mladim ženama se tu nameću modeli ponašanja i razmišljanja, a devojke se ne udubljuju u razmišljanje da li je to zaista tako, ili je samo stranica u šarenom časopisu.

Da ne pominjem materijalne vrednosti, koje smo same sebi zadale kao kriterijume u odabiru muškaraca. Na žalost, svi živimo od novca, neophodnog za funkcionisanje u društvu u kome svašta može da se kupi. U priči smo se dotakli još nekih ženskih uverenja. Da li ih žene prenose putem DNK ili jedna drugoj uz kafu, svejedno je. Da, lutke moje, oni vide celulit, strije i ostalo na nama. Vide i naše bubuljice, poderane gaće, istegljene bruseve i sve naše nesavršenosti. Ne, ne smeta im, sve dok mi od toga ne pravimo dramu. Smeta im trčanje pod tuš, posle seksa, kada je vreme za najlepše smirivanje tla posle vulkanske erupcije strasti. Smeta im umotavanje u čaršafe, kao da minut pre toga nismo bili goli jedno na drugom. Goli ali ne i slobodni. To im najviše smeta. Što nismo slobodne same od sebe, što se trošimo na gluposti, što ispod šminke ne mogu da vide naše bore, pege, asimetrične kapke. Smeta im što ne mogu da nas poljube jer od veštačkih trepavica ne mogu da nam priđu blizu. Smeta im što čupamo obrve da bi ih tetovirale da izgledaju kao kad deca crtaju čoko bananice. Svašta im smeta, a najviše što obraćamo pažnju na nebitno, na račun bitnog. Vole sa nama da odu pod tuš iste sekunde kada to požele, a mi moramo da ostružemo fasadne boje, sa tri losiona i četiri kreme od kojih su dve za predele oko očiju. 

Vole da odemo na roštilj, ili šetamo i jedemo pečeni kukuruz. Vole da budemo jednostavne i normalne, žene, kako nas je priroda napravila. Vole nas srećne. Da li imamo salo na kukovima ili na unutrašnjoj strani nogu, smeta im samo ako o tome pričamo toliko da smo smorile. Vole da potrčimo, da se uflekamo, da se smejemo glasno. Ne vole da ih slikamo da bi slike kačile po netu. Ne vole da intimu rasprostiremo pred drugarice, mame, decu, komšiluk i ostatak Univerzuma. Ne prija im da tagujemo svako mesto na kom se pojavimo. Naravno, govorim o muškarcima koji zaista žele partnerke, a ne lutke na naduvavanje, za prikazivanje. Ok je što ne primećuju da smo skratile kosu 1,3 cm. Važno im je da smo srećne i da svoju sreću delimo sa njima. Dokle god je tako, opstaćemo. 

U to ime, reših da se udam. Moja odluka je jednokratna, rešila sam da se njome bavim do kraja avgusta ove godine. Ide zima. Neću više da budem solista na slavama i sahranama. Neću da spavam sama, kad već u krevetu držim dva jastuka. Potrebno mi je da hrčemo zajedno, da ujutru ustanem nenaspavana jer je njegovo koleno bilo pored mojih bubrega, a ne zato što sam cele noći ratovala sa komarcima. Želim da proba vruć ajvar i kaže da fali još malkice ljute paprike. I da mu dodam naočare za čitanje, kad vidim da novine drži na metar od očiju. Da šetamo pored reke, kad košava počne da razbacuje lišće, i da ćutimo i svašta jedno drugom kažemo. Baš takvi kakvi smo, nesavršeni i srećni. I da mu krpim čarape, kad palac proviri, iako je lakše kupiti nove. 

Prijave kandidata primam do kraja avgusta, u inbox. Obećavam da će sve biti razmotrene i da će svaki kandidat biti obavešten kako se pozicionirao. Krajnje je vreme da nešto uradim. Dolazi jesen. Pravo vreme da budemo jednostavno srećni, sada i ovde.
Comments

 1. Toliko istine u ovom tekstu ima....ma cela istina!!! A ovo za udaju, srecno draga :)))) Ljubim te i obozavam te <3

  ReplyDelete
 2. Tvoji tekstovi i toplina oko srca koja obavezno sledi posle njihvog iščitavanja! <3 Javljam ako naletim na nekog! ;)

  ReplyDelete
 3. Ne zaboravite da je konkurs aktuelan do kraja avgusta ove godine ;)

  ReplyDelete
 4. Primila k znaju. Proslediću :-)

  ReplyDelete
 5. Bas mi dopada ova objava,mislim da se svaka od nas moze prepoznati u tekstu,svaka cast za napisano

  ReplyDelete
 6. Jedinstveno i istinito ;)

  ReplyDelete
 7. Jao kako "sladak"tekst <3 Divno

  ReplyDelete
 8. Baš je sve ovako, od reči od reči! Pa da ti pevamo "Svadba, svadba" na jesen, kad je vreme :)

  ReplyDelete
 9. Znaš šta... deder ti produži malo ovaj rok. Bar do istog datuma naredne godine.

  ReplyDelete
 10. Nije neka navala, nema potrebe :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I