Evolucija ne prašta

Žene se sve više se žale da je nemoguće pronaći funkcionalnog partnera. Povremeni seks, još i nekako, ali imati pored sebe muškarca koji ima kapacitet za partnerski odnos, postalo je jednako realno kao na jednorogu jahati do Karpata. Šta se desilo muškarcima?

Ona divna rodna ravnopravnost, za koju su se žene borile i izborile, u savremenom svetu dala je negativne nuspojave u 21. veku. Izjednačavanjem prava i sloboda žena i muškaraca, tih davnih godina, nije se moglo ni predpostaviti kuda ide ovaj svet. Danas su žene ponosne na svoje karijere, dostignuća, uspehe. Ne sporim. Divno je biti uspešna i priznata žena. Sa druge strane, porodica i partnerski odnosi mogu mnogo toga da gube, mada bi se uspešne mlade žene zaklele da je sve u najboljem redu. Ne mislim na uspešne, jer imaju masu pratilaca na LinkedInu i  Instagramu, već na one koje su svojim radom i znanjem stigle do visokih pozicija u svojim oblastima. 

Prvo, da bi dotle stigle, morale su mnogo da rade i uče. To je, logično, tražilo odgovarajuću fizičku kondiciju, pa je deo dana odlazio na aktivan sport. Ne kažem da je bilo neophodno da nauče da kuvaju ili pletu, kao njihove majke i bake u 20. veku, to je svakome po volji. Dakle, fizička kondicija odražavala se na sastav njihove telesne mase, hormone, cikluse što je dovelo do promena u metabolizmu. Da bi izdržale ceo dan aktivnosti i tempo koji nije uvek lak, vremenom su odbacivale štiklice, suknje i sve ostalao što je ženu nekada činilo ženstvenom. Počele su da postaju žene ratnice. One koje donose plen u pećinu, one koje jure, trče, jedva spavaju. Prostor za muškarce se smanjivao. Na putu karijere bebe su ozbiljna prepreka. Majčinstvo zahteva posvećivanje a nekome, ko je u usponu karijere, može da predstavlja nešto što se odlaže za kasnije. 

Na pragu svojih četrdesetih, teško je zaustaviti se, na stepenicama uspeha. Još samo ovo i ono i biće vremena za porodicu... Greška. Tek tu nema vremena ni prostora, to su godine u kojima su izgrađene životne navike do mere kada je teško menjati ih, a stvaranje porodice (i dolazak bebe) to ozbiljno menjaju. Možda nije fer poređenje, ali kada na drumu obiđeš puno prepreka i sporih kamiona, nije jednostavno zaustaviti se. I tako, malo po malo, veze među polovima svode se na povremen seks bez obaveza jer karijere i izabrani tempo života ne trpe opstrukcije.

Sa druge strane, imamo muškarce. Ili su željni karijere, pa im je putanja kao gospođicama iz predhodnih pasusa, ili ne rade ništa. Neki, jer im je ispod časti da rade za male pare, neki jer im odgovara parazitski način života, neki jer su naučeni da će drugi da obezbedi sve što im je potrebno. Dok se opasulje, sitne petu deceniju, bez posla, prihoda, partnera. Od partnerki očekuju mnogo a za uzvrat daju... Samo oni znaju šta. Ukoliko se odvaže i pristanu na partnerski odnos, na sebe prihvataju nabavku, kućne poslove, eventualno brigu o deci (kupaj bebu, vodi napolje, na rođendane, treninge, ispituj biologiju...). Lepo je podeliti poslove, i normalno je podeliti ih, u zajednici. Dok žene, uveče, skaču po ringovima za MMA borce i loptama za pilates, oni kupaju decu i čitaju im bajke. Uloge polova se menjaju. Ne kažem da muškarac treba da ide u lov na divlje svinje oko zgrade, da bi ih odrao i porodici obezbedio hranu i krzno za odeću. Kažem da feminizaciju muškaraca ozbiljno prate hormonske promene i gubljenje identiteta muškarca. Da, lepo je podeliti poslove ali ko trpi? 

Seksualnost trpi. Smanjivanjem muških polnih hormona dobili smo, danas, muškarce koji ne znaju šta će sa sobom a još manje šta bi sa partnerkom. Da, osvojiće svet preko Interneta, napraviće softver  za svemirsku stanicu, biće jaki na porukama, ali na delu... Prazna puška boj ne bije a ni srce u junaka. Neki kažu da ona stvar ne trpi brige i stres. Iz ženske pozicije, ja kažem da je to logično. Ako muškarac razmišlja šta će ujutru da obuče deci, koliko još puta želi da se razmnoži, da li je presadio muškatle, u auto sipao antifriz, platio ratu za nemački, da li će Zvezda da pobedi, da li je dobro popunio listić u kladionici... Naravno da od seksa nema ni s. Jedan dan, drugi dan, i seks je napustio partnerski odnos. Pogledajte koliko, oko sebe, imate parova koji nemaju seks. Da, ljudi tako žive, u  sporazumnim prijateljskim kombinacijama, deleći prostor i krevet ali ne i troškove, intimu i sebe.

Još gore je u odnosima baziranim samo na seksu i telesnim zadovoljstvima, bez držanja za ruku, veze, odlazaka među ljude, bez svega što vezu muškarca i žene čini. Dolazak na vreme, skidanje gaća, 15 min akcije koja ne uspeva uvek, i povratak svakoga u svoj život. On vežba, trči, nosi roze košulje, redovan je na manikiru i depilaciji, ima sređenije nokte i obrve nego većina žena koje poznaje. On, koji jede chia semenke u soku od aronije, broji svaku kaloriju, jede samo u određenim terminima a ne podiže ništa teže od ključeva od automobila.... Ona, koja je sva napucana, zategnuta, botoksirana, zavrnutih ušiju da joj se ne vide bore i znaci starenja, koja podiže tegove, trči dok ne skapa, visi sa nekih sajli ko slepi miš, nosi svog trenera na leđima, radi dvesta sklekova na jednoj ruci... 

Svi su izmenjali uloge. Kako god se okrene, ko god bio gore a ko dole, seksa je sve manje. Hormoni su sve tanji. Muškarci čupaju dlake sa sebe, ženama rastu na nekim novim mestima. Što reče moj poznanik, pre par dana, svom mladom kolegi.. "Nekad je bilo dovoljno da me devojka uhvati za ruku a meni postanu tesne gaće. Danas sedite jedni do drugih, ne umete ni da komunicirate osim porukama preko Vibera ili neta". Bukvalno ćemo doći do toga da, kad je prazna baterija na uređaju, zaboravićemo da govorimo jedni sa drugima, a da li ćemo znati šta ide gde a nije USB slot u pitanju, vreme će pokazati. 

Evolucija je nemilosrdna. Sve što živa bića ne koriste, evolutivne promene to odstrane. Da ne kažem, otpadne. Možda, ti novi naučnici, naprave mešavine feromona, hormona i polnih ćelija, koje će moći da se kupe u svakoj trafici. Biće dovoljno da to popijemo u soku od bobilica i sami sebe oplodimo ili budemo sami sebi sve.


Foto: Internet


Comments

  1. Da, to sudaranje muškog i ženskog sveta. I odbijanje jednog od drugog. A što se tiče poređenja feromona/hormona sa organima koji usled nekorišćenja izgube svoju funkciju: bravo!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I