Lekcije o životu

Javila mi se jedna mama. Kaže, treba joj pomoć. Dobro, nije ni prva ni poslednja, da vidimo kako se pomoći može. Problem se zove: deca ne kapiraju ko je kome šta. Moram da napomenem da je ova priča nastala sa njenim odobrenjem, samo su imena promenjena.

Dakle, mama A se mlada udala, iz ljubavi, kako se to obično radi sa dvadeset i nekom godinicom. Lepa i pametna, odmah posle fakulteta, grad je prštao od ljubavi. Sa dolaskom bebe, tata (koga ćemo zvati B) postajao je sve manje zainteresovan, i za svoju ženicu A i za njihovu bebu. Dugo ostajanje na poslu, službena putovanja, u brak se uselila Distanca, dovela Nepoverenje i Netrpeljivost i lagano, bez vidljivog razloga, odlučili su se na razvod. Dakle, mama A, tata B i dete C. Mama i malac na jednu stranu, a tata na drugu. Ubrzo se tata oženio, dobio ćerku, divnu ženu, novu taštu, kuću na sprat i pripadajuće elemente nebitne za dalji tok.

Mama A je patila dok nije prestala da pati. Svesna svoje lepote, seksepila i ostalih vrednosti, ubrzo je našla novog partnera. Za par meseci su se venčali, preselili u drugi grad a iduće godine u to doba porodica je bila bogatija za još jednu devojčicu. Tata B2 je u brak ušao sa jednim koferom i dvoje dece iz predhodnog braka. Međutim, za kratko vreme, došlo je do onoga što se zove "nepomirljive razlike" i sud je morao i taj brak da okonča. Mama A se zaklela sebi da je bilo dosta muževa, brakova i dece i bi tako, dok se nije pojavio gospodin C. Situiran, oženjen, friško tetoviran, zavodničkog stasa i glasa, sve češće je bežao sa posla kod gospođe A. Njegova žena je nazirala problem, terala kumove i prijatelje da ga prate, da joj donesu ili njegovo odsečeno spolovilo ili, bar, informaciju sa kojom je. Ispostavilo se da su njegova još uvek žena i gospođa A drugarice iz gimnazije, čak su neko vreme sedele u istoj klupi. 

Malo po malo, buknu ljubav i pojavi se druga crtica na testu za trudnoću. Gospođi A je mahalo treće dete, iako je sebi obećala da je dosta zaletanja, loših procena, novih muževa i dece. Trebalo je posvetiti se i doktoratu, videti sveta, doživeti nešto osim instant ljubavi i biti malo ne trudna. Uglavnom, gospodin C je, kako je govorio... Zbog nje napustio svoju ženu i decu, i zakleo joj se na večnu ljubav. Gospođa A je rodila blizance. Sreći nije bilo kraja, a deci su počeli da brkaju imena. Svako dete je imalo braću i sestre po mami, po tati i po nihovim novim supružnicima. Deca kao deca, zanimljivo je igrati se u velikom društvu ali.. Istorijski prevrat ih je sve zavrteo u beskrajnu petlju. 

Sveže razvedena gospođa T, rođena sestra gospođe A, okončala je i drugi brak. Imala je četvoro dece, dva stana, dva auta i pozamašne iznose alimentacija. Ukratko, uz njene tigraste odevne kombinacije, zaista je bila moćna mačka, baš kakve muškarci vole, na kraju četvrte decenije svojih života. Da, imala je i dva psa. A njena sestra samo jednog psa i četvoro dece. Kako su živeli u istom kraju, zet i svastika počeše da šetaju decu zajedno. Sitne kućne popravke su bile uobičajene, pa, koga će da zove ako ne zeta? Gospođa A je taman počela da radi doktorat kad joj se sestra obratila za pomoć. Bila je trudna. Sestra. Sa zetom. Iste sekunde video se kraj još jednog braka gospođe A i svašta još.

Možda sam neki brak i neko dete zaboravila da pomenem, nije namerno. I ja sam tri puta crtala učesnike, kao u onim rubrikama u enigmatskim časopisima gde "Džokej sa plavom majicom jaše crnog konja ali nema žute pantalone". Trudila sam se da shvatim ko je kome teča, tata, mama, tetka, sestra, brat, došla sam do dvocifrenog broja učesnika u ovoj ujdurmi i shvatila da je jedina konstanta gospođa A. I dalje lepa, ali već malo umorna od burnog života, uspela je da doktorira, od nekog od muževa nasledi veliku kuću na obodu grada i njegovog psa. Nemojte me držati za reč, da li je on otišao kod neke bogatije u inostranstvo, zaista nisam sigurna. I sada vama nije jasno ko je ovde ko, jel da? Zamislite onda kako je deci.

Odrasli su uspeli da se upetljaju onoliko. Kad đavo reši da umrsi konce, kažu da povede i decu, da i oni mrse. Ova priča je najbolji dokaz tome. Ono što je u celoj priči zanimljivo je da je jedini problem što su deca nesnađena ko je kome šta i ko, brat, tetka, tata... Šta roditelji upetljaju, decu sludi načisto. Rekoh da će deca, kako-tako, da vremenom shvate rodbinske odnose u koje su ih, mimo njihove volje, uvalili. Dobro, reče gospođa A, a jel imate neki savet za ubuduće?

Par sekundi sam razmišljala da li da kažem "Ma, važno da ste svi živi i zdravi" a onda sam rekla "Naučite decu da koriste kondome, na vreme". Jao, pa kako to mislite, pa oni su još mali pa jao pa jao, zgražavanja onoliko. "Da, baš mislim tako kako sam rekla. Uštedećete svojim unucima traume koje ste svojoj deci priredili. Naučićete ih šta je siguran seks i da ljubav nije dovoljna, da jedan neodgovarajući partner ne može prosto da se zameni drugim, kao loša autoguma. Naučite ih šta je odgovornost, na prvom mestu." Gospođa A je izletela, besno drmnula vratima i nestala niz ulicu, kao da sam je ošinula po licu. Izgleda sam sve smela da kažem, samo da odgovornost ne pominjem. Šta ću, pitala me je za mišljenje. Nije do mene što ona nije naučila da bude odgovorna prema sebi i za svoje izbore, baš kao i njeni partneri. Sličan se sličnim privlači.

P.S.
Kada sam joj dala ovaj tekst da pročita i da mi dozvolu da ga pustim u etar, nije bila sigurna da li će da zaplače ili da se smeje. Život je lep, draga gospođo A. Nikad ne znate gde čeka nova ljubav, samo sa decom malo usporite. Brakovi se lako razvode a deca nisu dukati na đerdanu.


Foto: InternetComments

  1. E ako si joj rekla! Živi je dokaz da i "obrazovani" ljudi ne razmišljaju pravilno ponekad, ali i ne uče iz lekcija koje im život servira. Lično, mislim da je ona poprilično nesnađena i da joj treba stručna pomoć jer je, iako vrlo verovatno kvalitetna osoba, veliki sanjar.

    ReplyDelete
  2. Sjajan tekst, Sanja. I ja sam se pogubila :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I