Empatija bola jačeg pola

Bio jednom jedan čovek.
Nije umeo da prihvati snagu Žene.
Gledajući kako deca privlače pažnju, pokušao je sve ne bi li dobio njenu empatiju.
I... Uspeo je. Večita žrtva postao je modus vivendi Muškaraca.
Od tog dana, istorija je dobila drugi tok.
 
Muškraci su, vekovima,  razvijali veštinu dobijanja ženskog saosećanja. Mali i minorni, pronašli su način kako da dođu do svog cilja: ženke. Ne žene nego ženke. Uopšteno govoreći, Žene ih nisu zanimale. Prihvatili su njihovo postojanje samo u cilju ostvarivanja muških želja, od hrane do produžetka vrste. Kada bi se dovoljno izigrali, navlačili bi masku tuge. Na to su žene posebno osetljive. Taj tužni pogled psića koji bi samo jedan kolačić ali ne, neće ga dobiti... Oh, i najtvrđe žensko srce otapa. Naravno, ima u muškarcima i realne tuge, koju vredno sakupljaju od malih nogu. Nikad se ne zna kada će im zatrebati. To je fino skladište svih mogućih izgovora i opravdanja. Kada situacija postane opasna, po njih, pogled tužne veverice je na muškom licu i koja mu ne bi dala lešnike? 

Razvijajući svoju sposobnost iskukavanja empatije, muškarci su gubili svoje primarne osobine. Stabilnost, snagu, seksualnu moć. Žene su im dopustile da, sve više vremena, provode u svojim pećinama i prestali su da budu lovci. Njihovi potencijali su se gasili. Dobili smo ranjive mačiće, utopljene u svoje realne i irealne drame, povučene u najdublje kutke svojh pećina. Promene raspoloženja, kao kod trudnih žena, postale su normalne kod muškaraca. Od tužnog ka depresivnog ali sa naglim skokom na euforičnog i samopouzdanog. U prvo vreme, žene su bile zbunjene. Gde su nestali oni neustrašivi lovci, što su mogli i hteli sve? Pojela ih je evolucija. Izbrijali su svoje dlakave zone, očupali i nacrtali obrve, namazali se kremama sa Q10 enzimima za podmlađivanje, obukli roze košulje i uske pantalonice. 

Sa druge strane, radi ravnoteže u kosmosu, žene su preuzele te sporedne stvari poput nošenja sa problemima, sa džakovima paprika, sa decom, neplaćenim računima, svojim ciklusima, Mesečevim menama, rasporedom utakmica u zonskoj ligi Kameruna, nabavkama, vaspitavanjem dece... Dalje dopišite sami. Muškarci su tužni. I ne žele da ih takve gledamo. Kažu, oh, nemojte da nas gledate kada smo ranjivi i dramski nastrojeni, samo mirno sedite i čekajte da se vratimo u svoje orbite. Ma važi. Nemamo pametnija posla nego da budemo na čekanju dok se vama digne, što raspoloženje što stanje na računu a posebno ona stvar. Kada se probudite u svojim pećinama i usudite se da izmigoljite iz njih, nemojte da se iznenadite što vas, napolju, čeka samo novembar.

Možda pronađete i neku bivšu, koju možete da reciklirate i koja će biti srećna da joj otplačete svoj tužni sonet. Možda pronađete mamin koh od griza, tu utešnu porciju sreće i ljubavi ili prijatelje koje ste stavili na pauzu dok vam je sve bilo super? Dok budete kontemplirali o svojoj sudbini, najbolje je da pronađete neku novu ženu - majku - kraljicu. Ponudite joj dve kocke šećera. Ako, između njih, stavite i par redova svoje tužne priče kako je život okrutan i prema vama zao, na dobrom ste putu da bar opraznite jaja ili se ogrebete za obrok. 

Velike šanse su, da vas pred vašom ličnom pećinom, sačeka ogromno Ništa. To je ono, što ste dali drugima. Svoju istinu, sebe, svoje mišiće i skelet i misli i krv i sve svoje. Da, baš zato imate šanse da vas sačeka Ništa. Servis odavno ne radi. Kažu da smo ravnopravni polovi. Mene je sramota da, sa takvima, budem ravnopravna. Kad dođete do moje stanice, možemo da razgovaramo. Kada se setite da ne budete selektivno prisutni, samo onda kada to vama odgovara, na primer. Kada budete primetili da je život lep, zaista lep a ne onakav kako ga vi vidite iz svoje pozicije jadne žrtve. Čim budete osvestili da niste neophodni, poput vazduha, Sunca i vode. 

Empatiju tražite od svog lika u ogledalu. Žene su otišle dalje. Ne omalovažavajte nas znakom jednakosti između polova. Molim vas, ne podcenjujte nas, čak ni kada nemate kapacitet da razumete koliko smo jake i samostalne. Ne možemo svi da budemo jadni. Neko mora da nosi ovaj Svet.Foto: Internet

Comments

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I