Neplanirano loš izbor

Bio je mlad i uspešan.
Sve čega bi se dotakao, pretvarao je u profit. Porez nije plaćao nikome. Bahatio se sa lako stečenim, kao da je palo sa neba. Možda i jeste. Nekima lako dođe bogatstvo, nekima lako dođe siromaštvo. Bitno je da se kolo okreće. Onaj ko je gore... Ne vidi onoga koji padne dole. To je prirodno.

Njegovi vršnjaci su se pitali, kako je ispod prosečan đak tako uspeo u životu? Retko ko se pitao da li je zaista uspeo ili je to samo privid, iluzija, mehur od sapunice a on momak koji je iskoristio trenutak. Drugi su mu stvorili profit. Njegovo je bilo da im šareni sadržaj skupo proda i odlično mu je išlo. Bio je vredan, lepo vaspitan, simpatičak momčić. Idol tuđoj deci, koja su shvatila da uspeh dolazi lako, bez mnogo škole, pročitanih knjiga, naučenih formula, seciranih žaba, bez naučenih reka iz oblasti istočne Evrope. Često su zapitkivala svoje umorne roditelje, da li je i on morao to sve da uči? Nikome nije bilo jasno zašto se, sa dva završena vikend kursa zgrću pare, nasuprot dvadesetogodišnjem učenju strica lekara, koji vozi auto 15 godina star. 

Što kažu... Imao je svet na dlanu. Bio je u zenitu popularnosti a pare su šuškale i zveckale, svuda oko njega. Percepcija dobrog deteta se malo pokrivila, pod naletom velikog priliva novca. Prodaja magle se isplati ali dokle? Kada će balon od sapunice da prsne, kada će da se desi bolni povratak u realnost? Nije se drogirao, ni pio, još uvek je bio aktivan u teretani. Svi statusni simboli mladog japija bili su jasno vidljivi i onima koji nisu hteli da vide. Jedni su ga voleli, drugi mrzeli ali ravnodušni nisu postojali.

U jednom od dana kada nije znao šta će sa tolikim novcem, došao je do informacije o zanimljivim tabletama. Načuo je da postoje crvene i plave. Kada popiješ crvenu, postaješ još bogatiji, sve što si stekao se umnogostručuje. Kada popiješ plavu, postaješ večno mlad ali mnogo pametniji, kao da je svo znanje sveta stalo u to hemijsko jedinjenje. Da kupi, da proba? Zašto samo po jednu? Odlučio se za pakovanje koje je sadržalo crvenu i plavu tabletu. Za neopredeljene, koji bi tek da razmisle o svom izboru. 

Obukao je ofucanu trenerku, stavio kačket, tek toliko da ga ne prepozna baš svako koga bude sreo van kuće. Otišao je na zakazano mesto, platio i više nego što je seksi plavuša tražila i otišao do prvog kioska, po flašu vode. Mogao je da kupi ceo kiosk, sve sa prodavcem i njegovom užom i širom familijom. Nikad se nije bahatio i razmetao pred ljudima koji nisu obraćali pažnju na njega. Pola sekunde je imao svest o tom sedom, ćelavom čičici. Podsećao ga je na nastavnika fizike, iz gimnazije. Voleo je fiziku. Nije voleo da čita knjige, da uči književnost i gramatiku. Samo bi, pogledom, ošinuo tekst i smatrao da je pokupio znanje.

Seksi plavuša je bila jako zadovoljna. Platio je tablete mnogo više nego što je tražila. Kada je zinula, da mu objasni kako se konzumiraju, rekao je "Nema potrebe, znam sve", zahvalio se i otišao. Baš fini mladić. Vaspitan. Lažu svi da su ga pare pokvarile. Seća ga se ona još iz vremena osnovne škole, kad je bio njonjavi klinac. I ona je pokušala da postane estradna zvezda. Dvosoban stan je investirala u silikonske dodatke u svoje mlado telo. Izgleda joj investicija nije donela željeno.

Nije mogao da sačeka.
Flaša ledeno hladne vode se orosila, u njegovoj ruci.
Ne, neće da čeka, on nikada ne čeka.
On uzima sve što želi, kad god poželi.
Izvadio je plavu tabletu. Bilo mu je dosta slave, posla, svega i svih. Sve svoje nade u vraćanje u normalu, video je u plavoj tableti. Progutao je. Imala je ukus mentol bombone. Nikad nije voleo mentol bombone. Crvena je ostala sama i usamljena, u blister pakovanju. Stigla ga je misao da bi bilo sjajno da uveća svoj kapital. Popiće i nju. Brrr, baš je gorka, fuj, konstatovao je dok je crvena tableta lagano klizila niz njegovo grlo.

Najpametniji, kao i uvek, nije znao da crvena i plava ne smeju da se popiju zajedno. Dok mu je mozak kuljao kroz usta, uši i nos, setio se da je seksi plavuša, davno, bila devojčica sa najlepšim osmehom u razredu, da je nosila kikice i bila njegova prva ljubav.


foto: Pixabay/InternetComments

Popular posts from this blog

Đurine vragolije

Bez šećera

O trulim jabukama