Kako se rešiti dosadnog udvarača

Sigurno Vam se dogodilo da ste na nečijoj slavi ili žurci upoznale nekog muškarca, dale mu broj svog telefona jer vas je ljubazna domaćica predstavila kao ženu koja sve ume i sve odgovore zna, pa će i njemu pomoći da nađe stan/posao/krojačicu/kurs engleskog jezika. Ničim izazvano, on počinje je da se javlja češće nego što mi prija. Vremenom sam izgubla onu hrišćansku saosećajnost da svakome treba dati šansu da se bolje upoznamo. Imam strpljenja i volje da pomognem, saslušam i budem fina ali nemam vremena ni energije da devet puta objašnjavam da stvarno nema potrebe da se opet čujemo ili vidimo. Sve što treba stane u jedan telefonski razgovor. Tražena informacija se prenese za par sekundi.

Još nisam naučila da je prvi utisak ono pravo. Samo se jednom ima šansa za prvi utisak, posle toga je uglavnom foliranje da smo bolji i lepši nego što realno jesmo. Da se vratim na početak: taj neko ne prihvata "Ne" kao odgovor. Ljubaznost tumači kao flert, pokret ruke da sklonim šiške koje mi upadaju u oči je ravan koketiranju. Pažljivo čitanje njegove vizitkarte nikako ne shvata kao napor jer nisam ponela naočare. Slažem se, teško je upoznati nekog ko odgovara standardima solista iz moje generacije. Obično smo opterećeni teretom predhodnih emotivnih lomova, što uz sve dnevne obaveze predstavlja lošu bazu za razvoj bilo kakve vrste socijalnih kontakata.

Tu je kvaka. Pokaži mu da ti se sviđa i pobeći će. Budi ravnodušna, postaće dosadan. Daj mu do znanja da nisi zainteresovana za više od jednog telefonskog poziva, shvatiće to kao izazov. Slaće poruke, cveće, donosiće ti čokolade na posao, kao slučajno prolaziće pored tvog posla baš u vreme kad krećeš kući. Moram da pomenem da mu ona ljubazna domaćica sa početka priče daje lažnu nadu nesvesno, ohrabrujući ga informacijama o mom kretanju i afinitetima. Da, svako zaslužuje šansu jednom. Sve preko toga ume biti neugodno.

Ukoliko strpljivo i vrlo konkretno odbijanje ne daje prekid ovakve vrste kontakta, ima par caka koje mogu pomoći.
  • Pozovite ga na kafu. Tu sigurno smišlja izgovor zašto ne može. Ako mu tražite pare na zajam, pola litre krvi ili bubreg, na to će pristati ali na kafu i priču "oči u oči" bogami teško. Ne znam zašto, valjda je muškarcima ostala upečatljiva pretnja roditelja da će im izrasti rep ako piju kafu, pa se teško izlažu riziku.
  • Pozovite ga u bioskop. Pobeći će u Ameriku. Strah od mraka, valjda..
  • Pozovite ga da vam pravi društvo dok čekate ispred onkološkog konzilijuma. Junaka nema. Plaši se igle. Na konzilijumu ne bodu iglama.. Samo kažu kakve su vam šanse da nastavite da živite kao i do sada.  Dok to objasnite, on je već onesvešćen.
  • Ukoliko do sad nije odustao, pristaje da vam pravi društvo dok kupujete mesečne potrepštine u hipermarketu ili jurite par savršenih čizama na sniženju 70%, situacija koja će ga sigurno udaljiti od vas je poziv da bude vaš pratilac na svadbi. Koleginica se udaje treći put a vi nonšalantno nabacite da ste rezervisali mesto u prvom redu za hvatanje bidermajera. Imaće baš tog dana sajam u Holandiji, mada bi rado išao ali ipak je posao u pitanju.
  • Prepričajte mu svoje doživljaje sa porođaja ili vađenja umnjaka, ono kad je bilo krvi do kolena... Bled kao mlad Mesec zaokrenuće levo trčećim korakom.
  • Ručak kod vaših roditelja. Ne može da omane, na takve pozive niko nije imun. Da, biće brdo jagnjetine. A smeta ti miris? E, šteta.. Mama baš super kuva i još ti spakuje da poneseš kući. Ne, tata ne koristi sačmaru odavno, samo je drži kao dekoraciju u dnevnoj sobi, pored kolekcije mačeta.
Nadam se da je pametan i da je shvatio još u prvom razgovoru da nema potrebe da ponovo zove. Ako sve testove izdržljivosti bude položio, ja bih ga pitala da li hoće da me oženi. Legenda kaže da će sledeći takav čovek dojahati na jednorogu kad se opet pet planeta poravna na južnom nebu.
Meni lete tridesete, nisam ni ja savršena. Valja u društvu ostariti.Comments

  1. " Legenda kaže da će sledeći takav čovek dojahati na jednorogu kad se opet pet planeta poravna na južnom nebu." :))))))))))))))))

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I