Šesnaestinovembardvehiljadešesnaeste

Kada sam prvi put radila test za trudnoću, ona druga crtica, što se pojavila tek na drugi pogled... Eno je, čita "Toma Sojera" i gleda se u ogledalu, onako kako to tinejdžerke rade. Danas ću da kupim test drugi put.

Ovih sedam dana pakla, nastalog kašnjenjem onoga što je bilo tačno u sat, pokidalo me je na froncle. Uvek postoje sumnje "Šta ako..." i "Nije valjda..." tipa. Obe mi trče po gastro traktu jednakom brzinom, proizvodeći nuspojave od koncentracije do želje da se pobijem sa ostatkom planete. Činjenica je da sam u godinama kad je sve moguće samo što nečemu jeste vreme a nečemu nikako nije. Razumem one koje bi vrištale od sreće kada bi im test pokazao povišen HCG. Nisam od njih. Ja bih se radovala da pokaže da ulazim u deo života iz kog ću da izađem kao brkata baba, uvek spremna za fajt.

Pad moje Energije i gubitak koncentracije pripisujem stresu. Tačnije, skupu svakodnevnih stresova, koji me nervira, sam po sebi. Umorna sam, ali ne umorna da bih spavala, nego da bih ćutala i tako provodila dane. Noću se budim u znoju, pa sad ne znam da li je od ovoga ili od onoga? Od kad je vojska ukinuta, baš zavidim muškarcima. Ovi krugovi pakla su im nepoznati. Imaju i oni svoje, da li leći na levi ili na desni kuk, dok se gleda film ili treba montirati zimske gume na auto, ali to stoički preživljavaju. Ja ovo ne umem.

Porodičnu istoriju ne mogu da utvrdim, pa sam se za savet obratila svojim starijim prijateljicama. Bojažljivo sam ih pitala kako su izgledali prvi simptomi menopauze kod njih. Šta znam... Jedno su Google odgovori a drugo su žive reči onih koje su kroz to trnje već prošle. Tri su, u tri različite situacije, imale napade "Ijaaaaaaooooooo, jel to stiže beeeebaaaaa?" praćenih onim tupavim pogledima i, kao takve, trajno su eliminisane iz mog telefonskog imenika. To je poslednje što sam želela da čujem i strašno sam ljuta zbog pokazanog nivoa empatije prema mojoj nervozi koja raste do histerije. Ne znam kada ću da se odljutim, možda već u petak, ali sad imam prečih briga. 

Opet ću, u apoteci, da dobijem onaj unjkavi glas kao da sam gutala helijum. Opet će, 11 godina kasnije, apotekarka da me pita da ponovim šta želim da kupim, i opet ću da se oduzmem od straha. Možda je najbolje da se pravim luda i napišem na papirić, pa joj samo proturim kroz staklo. Ili, još bolje, u drugoj apoteci kupim masku za nos i usta, pa se maskiram da me ne prepozna jer ću tu da kupujem i ubuduće. Sestra iz Doma zdravlja mi je izmislila termin za pregled, ali ću i njoj da kažem par reči o taktičnosti zbog ijaoooo izliva. 

Dakle, da rezimiram. Ako neko hoće da se posvađa samnom, ono baš, može odmah da mi se javi, ili bar složi onu facu blaženstva od koje mi se ježi sve. Iskoristite priliku jer ja odoh po masku, da se maskiram, iako bi mi čarapa na glavi više prijala ali nije ok zbog kamera, ispašće da ih pljačkam a ja sam se samo prekinula od stra'a. Unapred obećavam da neću samo da prođem pored apoteke, kao juče, nego ću hrabro da uđem. Za dalje, trenutno, nisam sigurna ali i put od hiljadu km počinje prvim korakom. U apoteku. Samo... Bude li mi se apotekarka iskezila onako blaženo, podsetiću je da znam šta je radila prošlog leta, kad smo se sećale mladosti i smejale se ispred vrata apoteke pa se ona upiškila. E, tako.


P.S.

Test kaže da sam samo matora. Sad mogu, na miru, da sučem brke i vadim se na neuračunljivost.
Hvala onima koji su imali snage za mene danas. To su pravi prijatelji, u dobru i zlu i talasima vrućine.

Comments

 1. Eh, najgora sam, al' ja se slatko ismejah tvojo muci i ovom tekstu. Inače, da nabaviš duks koji ima kapuljaču ala fantomka. Lakše i praktičnije od čarapa i maski.

  ReplyDelete
 2. More, da se ma'nem ćorava posla, dok mi se softver ne snormali opet ;)

  ReplyDelete
 3. Haha haos! Nasmejala sam se sad pošteno u lice ovom upišanom danu. Sjajano napisano, navijala sam u sebi do kraja.. ne znam ni sama za šta tačno..;)

  ReplyDelete
 4. Jaooooj kad se setim ovih muka!!!!Ali, ti si im dala šaljivu notu, kroz svu muku i nervozu ;) Taj strah, jeste, nije, e to je zaista najgore u tim promenljivim vremenima ;)

  ReplyDelete
 5. Moja klima se kvari a ringispil krece da se vrti, brzo i ludo. Dobrodosli!

  ReplyDelete
 6. Sanja, sad si me prisjetila na dane kad sam bila u istoj nedoumici, samo ne volim apoteke, pa sam otišla u DM i pokupovala još hrpu drugih stvari, a test zakamuflirala ispod svega :D
  Drago mi je da se radi o onome što si i sama želiš. I znaš što? Svaka čast na humoru kojim si muku opisala! To je samo još jedan dokaz zašto voli tvoje tekstove :)

  ReplyDelete
 7. Da li je to samo urbana legenda - ili je najnezgodnje kupiti kondom, test za trudnoću, cigare kad si maloletan? Da li nas to izda glas... ili nam se čini da baš tada nastupi svemirska tišina a da je ceo svet naćuljio uši samo zbog nas? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nema stida, samo je postojao strah od nezeljenog rezultata koji bi povukao mnogo posledica. Mene strah izoblici.

   Delete
 8. Haha 😂 Odlican tekst! Moram ga podeliti sa drugaricom koja se ne da prepustiti godinama!
  Svaka cast na sirini!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I