Saveti i kako ih primeniti

Draga Saveta,

Upravo razmišljam da li sam totalni idiot ili mi se to samo čini.

Ne pratim medije. Ne zanima me ko je koga ubio, razneo, pokrao, ko je kome život zagorčao, koja je pokazala gaće i koji je mlatio đokom. Ne zanima me. Naslovi, koji prođu kroz filter i dolaze mi pred oči, često su namenjeni... Nemam ideju kome. Od onoga, gde me dvadsetogodišnjakinja savetuje kako da organizujem svoj dan do toga šta treba da jedem u letnjim mesecima.

Često pročitam nešto jer mi se sviđao stil pisanja osobe, do tada. Saveti kako da organizujem svoj dan realno me nasmeju, čak i više od tekstova o novim sisama eminentne pevaljke. Pogotovo kada savete daje mudrac koji još nije dobacio do tridesetih godiina svog života ali se u sve razume, jer je tako u mogućnosti. Bisere prosipa iskusno, kao da pet života ima iza sebe, uz obavezno "ovo je moj novi tekst, požurite da ga pročitate".

Sledeće su mamološkinje, predstavnice generacije mama školovanih na Internetu. Opširni saveti kako da ogulite bananu sa leve strane, a zatim, pažljivo i sa desne strane, pa je viljuškom izgnječite na delove veličine do 1,8 mm jer bebe samo tako vole. Aman! Pa, nismo svi sa planete Kanca Manca došli! Podeliti savet kako, na osnovu svog iskustva, da savladate veštine roditeljstva je druga tema ali manje zanimljiva. Kako da naučite da spavate čim imate 20 minuta slobodno, eeee, to je bzvz i bespotrebno. Nauka mamologija vrti se između kako da izdrobite keks u mleko i kako da koristite vlažne maramice.

Korisni saveti o domaćinstvu... Naleti po neki koristan, tipa kako da oribate zapeklu rernu, koje se nikad ne setite da je oribate jer nemate vremena, leteći od obaveze do obaveze. Jer ste srećni ako rerna radi i možete da pečete i đuveč i musaku istovremeno, jer time štedite vreme i trud pa će biti ručka  za dva dana... To je glupo. Treba da kuvate kinou i amarant jer to radite celog života, logično. I to samo ogranski, logično. Nikako deci ne dajte čvarke i crnog luka, ili kajmak i paradajz, kada se potroše od trčanja celog dana. To je out totalno, bićete van trendova. Deca danas sede i tipkaju po telefonima. Za toliki napor, dovoljno je jedna organska šargarepa i smuti od borovnice i kelja. Sve ostalo je štetno. Uključujući i brkljanje po pesku, igru sa vršnjacima i padanje sa bicikla.

Draga Saveta... Pišem ti i nadam se da moje pismo neće završiti u košu. Treba mi savet kako da, devojčicama koje su tek na pragu druge decenije i kojima su umrli i mama i tata, od bolesti, kažem da je život lep i da je u voćnoj salati od 5 vrsta voća spas u letnjim danima. Ne znam da li su ikad videle tih pet vrsta voća u istoj čijini, u predhodnih desetak leta. Koristiće mi i savet sa kakvim rečima da im poželim srećan put i budućnost u hraniteljskoj porodici. I, naravno, da nikako ne nose jeftine kineske japanke jer je moguće da ta plastika sadtži ftalate. I kome da kažu svoju tugu i nemaštinu i kome da ne pokazuju svoja lepa i nasmejana lica, jer život ide dalje ali ne svima jednako. Nekima sa osmehom a nekima onako. Koristiće mi i savet šta da kažem kumi koja je pre 7 dana sahranila muža. Da joj pričam o uskrsnuću i prelasku Energija sa nivoa na drugi nivo ili o tome da se sve može kad se hoće, samo je potrebna motivisanost?

Mnogo je korisnih saveta o SEO optimizaciji ali ni jedan konkretan kako da se očešete o besplatno putovanje ili gratis večeru na prezentaciji nečijeg novog prozivoda, usluge, ili samo pranju para. Danas sam pročitala niz korisnih saveta kako treba da izgleda ishrana, u letnjoj sezoni. Tačno sam znala da, predhodnih 47 leta, sve radim naopako i kontra osvežavajuće. Niti pijem pivo, jer radim 8 sati plus još dva u prevozu pa letim na drugi posao... Niti jedem kus kus, jer na posao vučem kutiju sa ručkom juče spremljenim, niti jedem sveže salate jer ne mogu da seckam paprike i krastavce u kancelariji. Totalni promašaj. Nisam ni ja sa duda pala, pa da ne znam da se leti ne jede pasuljčina sa ostacima šunke od zimus (mada pasulj niti jedem niti umem da skuvam, ne volim ga). Pravi savet bi mi bio kako da na poslu kuvam proso, jer je proso skuvan dan ranije pa ohlađen pa spakovan u plastiku u kojoj je odležao bar 15 sati.. nešto vrlo bljak. Volela bih da pročitam savet kako da izbegnem nošenje stvari za presvlačenje i baletanki u rancu, jer 12 sati na poslovima zahteva presvlačenje. Kako da izbegnem padanje u nesvest u gradskom prevozu, kada je u busu 40+ C i kada svi (uključujuči i mene) hodamo sad kao zombiji? Takve savete mi dajte. Kako da napravim ručak a da ne idem u Maxi u 23h jer samo tada imam vremena ali ne i mozga i snage da se vratim kući, zaspaću na prvoj klupi. Kako da rasteglim dan da pokrijem sve obaveze, stignem na pivo sa drugarima, razvučem kore za pitu sa tartufima, skuvam džem od jagoda dobijenih od sponzora, okrenem i po neku palačinku dok ispitujem o srednjovekovnoj Srbiji i kontrolišem površinu trougla.

Draga Saveta... Daj mi konkretan savet kako da konkretno preživim, ne kako da živim i šta treba da radim. Sve znam kako treba, samo mi fali vremena i snage. Da, do mene je. Ja sam izabrala tempo, pa makar nikad ne ručala kinou sa dragon frutom, kao što nisam i neću. Bar dok ne nađem sponzora za dragon frut i kraće putovanje po plantažama u Srbiji. Ah, pa to ne raste ovde! Ou, sili mi. 

Dok Saveta ne smisli odgovore, podeliću sa vama i jedan recept, za nešto što istog trenutka prija. Ne sadrži gluten, margarin, šećer. Slobodno ga lajkujte i šerujte.
Potrebno je:
1 česma
1 čaša
Sipajte vodu u čašu. Ako nemate čašu, možete da pijete vodu i iz ruke. Ako nemate ni čašu ni vodu,  ako ste zaspali u autobusu jer vas je slomio umor, vi sanjajte kako pijete vodu. Odmah ćete se osetiti hidrirano. Ili možda nećete. Moram da proverim sa sponzorom ovog pasusa. Možete i da se ispljuskate vodom, operete ruke ili pokvasite kosu, naravno, ukoliko sponzor za šminku to dopusti.

Radije ću da čitam ko je mlatio đokom. Pre nego što zaspim na nogama a među poslednjim svesnim mislima, pred potonuće u san, biće mi misao šta sam danas uradila dobro za nekoga. Možda sam nekoga nasmejala, možda nekoga pokrenula da misli, možda nekoga podsetila da lepota života ne zavisi od osvežavajuće salate od klica i bobilica a možda nekome samo rekla da idemo dalje, pa makar i sa gulašem na letnjoj trpezi. Ako niste znali, evo sada je pravi trenutak: nije bitno samo da vas neko ili nešto osvežava. Bitno je da budete srećni, kada ostanete sami sa sobom i kad se svetla fejsbukovskog savršenstva pogase.


Foto: Internet

Comments

  1. Oo ti itekako pomažeš čak i kad ne deliš savete. Neko jednom rekao; Savet je trenutna majka! OK, divno, ali kad porastemo, nećemo stalno vući mamu za suknju! Uzgred, izvukoh jedan savet meni iz jednog tvog teksta, tek da znaš. A nisi ni znala da si mi ga dala. Tebi za ovaj tekst od mene, odličan 5 :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I