Zabavljač u pokušaju

Video majmun kako miševi, zeke i ostala šumska sitnina vredno rade. Ne ističu se, ne guraju repove nikome u oko. Rade i žive, eto, tako. Majmun k'o majmun, sve mu je veselo, pomisli da za njega tu ima mesta. Guzeljao se, kako bi ga ostali stanovnici šume primetili.

Meda ga je prvi video pa pomisli... Ako, neka ga, gde ima mesta za sve nas, naći će se i za jednog majmuna. Samo da se lepo ponaša i ne preteruje sa majmunisanjem i biće sve u redu. Međutim, majmuna je svrbelo pod repom. Neki vrag ga je terao da se dokazuje i gde treba i gde ne treba pa je došao na sjajnu ideju. 

Otišao je na skup šumskih životinja. Niko se nije hvalio. Svačija dela su govorila dovoljno. Majmuna je hvatao neizdrž. Video je miševe, ježeve, zečeve, sove, lisice, srne, puževe... Smatrao je da ga fizička veličina čini superiornim u odnosu na ove sitne koji samo rade i ne privlače pažnju. Učini mu se pametnim da se maskira u zeku. Setio se kako je jadni zeka prošao, kad ga je meda onomad dohvatio i iskoristio, pa je brzo odustao od te ideje. Bolje da cijuče kao miš. Da, to je bolja ideja. Bekeljiće se svima ali ga neće provaliti jer glumi miša. Zabavljaće ih a oni će da ga zavole.

Skupilo se mnogo stanovnika šume. Nije bilo glavnog mada je meda bio autoritet, ne zbog veličine nego zbog pameti. Svi su se lepo ponašali, fino komunicirali, predstavljali ko je šta novo uradio kad dođe majmun i poče da se hvali mišjim glasićem. "Niko lepši, niko pametniji od mene. Vi svi nemate pojma, samo sam ja lep i pametan i naj naj naj...". Svi su ga slušali pažljivo. Neki su mu oduševljeno aplaudirali, neki su jurili da stanu pored njega, ne bi li mu se pod rep uvukli ali par njih je stajalo sa strane. Ništa mu nije bilo jasno. Pitao se gde li je pogrešio? Cijukao sam kao miš, lepo su me primili, zašto me ovi ne konstatuju? Kako je šumski skup odmicao, tako je i interesovanje za majmuna prolazilo. Do kraja, dok su svi predstavili svoja dela, na njegova više niko nije obraćao pažnju, osim onih par što su mu se uvukli pod rep tek da ima osećaj da je bitan. Pažnju je privukao, to je tačno, ali je nije zadržao. Ko zna, možda bude neke sitne koristi od bitisanja pod njegovim repom? Nikad se ne zna dokle može da dogura svojim majmunisanjem, povremeno su razmišljali oni što su mu češkali tur. 

Naravoučenije: glumatao ili ne, majmun ostaje majmun. Iako, na kratko, deluje simpatično, ipak je  zabavan samo retkim podguznim stvorovima i to ne zbog sebe nego zbog koristi koju im privlači svojim majmunisanjem.


Foto: InternetComments

 1. Standardno lepo, ali... da ne propustim... sviđa mi se i kako ti izgleda blog.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala, blog je umiven i spreman za nove priče.

   Delete
 2. Oh, oh, tekst i naravoučenije za desetku! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko se prepozna sebe ili nekog svog, dobiće autogram :) Za prvih troje gratis :)

   Delete
 3. Očekivano oduševljena kako si nas prošetala Ezopovim vodama. <3

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I