O valjanju i ne valjanju

Tek skoro sam sebi dopustila luksuz da ne moram ništa što me ne čini srećnom. Da ne moram da se radujem  kad je novogodišnja euforija, da ne moram da verujem u boga jer u njega veruju mnogi oko mene, da ne moram da nosim tesne cipele. Moj put je moj i kome se ne sviđa, ima sva prava da krči svoju stazu.

Samo nema prava da mi daje savete koje ne tražim. Da nije u redu što peglam na dan Svetog Nikole i da treba u boga da verujem jer imam dete. Poštujem svačije ali svoje ne dam. Ne verujem da bi se Sveti Nikola ili neki njegov kolega uvredio ni da moji ukućani idu u ne opeglanoj garderobi, kao ni da bi se uvredio jer slobodno vreme koristim da završim ono što preko nedelje ne mogu da stignem. Sasvim sam sigurna da bi, da postoji dalje od mašte, rekao: "Živa bila i sebi ugađala još 100 godina!"

Predugo sam živela onako kako drugi od mene to očekuju. Sada, posle pređene polovine života, shvatam svom snagom da je moj život moj i u mojim rukama. Da niko neće da se bori za mene, moj komfor, moju platu, moje letovanje.. Samo ja. Takođe, za moj život i postupke, odgovornost opet je samo moja i to je naj čistiji moguć račun. Ne želim i neću da ciljam uključivanje mašine za veš prema crvenom ili plavom slovu u crkvenom kalendaru. Uradiću to kad meni odgovara jer sam konformista i hoću da uživam u svom malom svetu. Kao i kad sam bila trudna, pa sam stvari za bebu spremila mnogo ranije i izazvala sebi visok pritisak zbog komentara okoline kako to ne valja.. Da mi je ova pamet bila pre 10 godina, umela bih da im odgovorim filozofski a ne kočijaški, ali poentu su i onda shvatili pa nosevima parali oblake. Odbila sam i krštenje ćerke jer taj izbor ostavljam njoj, kad bude dovoljno odrasla da može da izabere samostalno a ne ono što joj na odaberem jer "tako valja i takav je red". Upravljaj svojim životom najbolje što umeš, to je savet koji joj godinama dajem radije nego brojanicu oko ruke jer tako sve njene drugarice nose.

Postala sam veoma tolerantna prema onima koji su preuzeli kontrolu nad svojim životom i koji imaju svoje argumente za izbore koje prave. Od tetoviranja po celom telu do ishrane koja im prija, od seksualnog opredeljenja do nošenja isključivo crne garderobe. Ako to čini srećnim ljude oko mene zato što su to sami izabrali, imaju moju podršku. Naravno, to ne znači da iz prijatelja izbacujem one koji se klanjaju do zemlje pred ikonama, krste kad prođu pored crkve kolima, ne jedu slatkiše jer su čitali da je šećer štetan u poslednje vreme, nose animal print na helankama jer u ženskom časopisu piše da je to hit sezone. Poštujem tuđe a za svoje izbore sama sam odgovorna.

Jedino što bih još volela da uđe u moj krug tolerancije su osobe koje večito kritikuju druge, a nisu spremne same da se pokrenu dalje od svoje tastature. Jaki na rečima, nevidljivi na delima, očekuju da će neko oberučke da prihvati njihove ideje i ostvari ih. Niste zadovoljni kako neko nešto radi? Uradite vi! Aaa, nemate auto pa ne možete... Nađite način. Gde ima volje ima i puta, jednostavno je. Iz svog kruga izbacila sam nekolicinu onih što se žale na porast veličine svojih pantalona ali ne preduzimaju ništa da smršaju. Da, da, uvek je nekim drugima lakše nego njima. Moj znoj i lupanje srca nisu ništa prema tome koliko je njima teško. Ako zajedno idemo od A do B, meni je uvek lakše, gledano iz njihovog ugla. Kako i zašto, nemaju objašnjenje, ali imaju neiscrpne izvore izgovora za sebe. 

Mene interesuju odgovori, ne izgovori. Interesuju me neki novi ljudi koji su odlučni da kažu "Dosta!" i svojoj lenjosti i alavosti, i onima koji ih iscrpljuju, i onima koji ih ugnjetavaju i svima i svemu što im ne prija. Nove granice su upravo nacrtane. Dok se boja ne osuši, ja ću da izmaknem ormar i usisam u hodniku jer danas imam vremena i volje u isto vreme. Ukoliko sveci vole ljude, treba i da nas razumeju pa u to ime, Sveti Nikola tebe poštujem ali sebe i svoje slobodno vreme više volim.Comments

  1. kad procitah valjanje, pomislih na guzvanje posteljine :p

    i ja sam danas ukljucila masinu. nisam peglala, mrzelo me. Moracu sutra. Da me ne saceka sledeci vikend. Ta crvene slova se odnose na rad u polju. Ne na nas domacice. Nas ko *ebe. Mi ima da radimo uvek. E, samo nema seksa na crveno slovo. OPet mi nastradamo. Eto.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I