Sada i ovde

Ne moraš da budeš savršena.

Ne moraš da vežbaš dok ti bela pena ne udari na usta a gaće same počnu da spadaju, koliko si se umorila.
Ne moraš da imaš noge od meter i po dužine, ni savršeno manikirane nokte najnovijim gel turbo lakom, koji traje toliko da nećeš ni primetiti gljivično oboljenje koje buja ispod tvog nokta.
Ne moraš da stigneš na sve promocije po gradu, tamo se ljudi slabo poznaju a i većina dođe samo da se očeše za džabe piće.
Ne moraš da učiš sa detetom, nauči dete kako da uči pa ga samo prekontroliši.
Ne moraš da voziš novi auto, lepo je ali nije neophodno da stigneš od A do B.
Ne moraš da budeš alergična na gluten i laktozu, jer su danas svi postali alergični na gluten i laktozu. 
Ne moraš da jedeš đumbir i kamut i amarant i meso od divljeg nečega. Uživaj u onome što znaš kako se zove i gde je raslo, a meru odredi sama.
Ne moraš da vrištiš kad buba sleti na tvoj sto, dovoljno je da mahneš rukom i odleteće.
Ne moraš da jedeš jogurt sa 0% masnoće, biljni sir, proizvode za dijabetičare ako to nisi. Kad im pročitaš sadržaj, biće jasnije. Možda nemaju masti i šećer ali imaju svašta nešto bez čega možeš.
Ne moraš da se u svemu ograničavaš kao da ti neko lupa recke. Sebi odredi meru u svemu, ma šta o tome pisalo na netu ili u časopisima o lepoti i zdravlju.
Ne moraš da imaš seks na lusteru jer negde piše da je to prava stvar. Tvoj seks, tvoje uživanje, tvoja stvar.
Ne moraš da se praviš da ti je sve super a nije ti sve super.
Ne moraš svetu da dokazuješ ko si i kakva si, poređenjem sa drugima. 
Ne moraš da igraš kao profesonalni plesač. Igraj ako te nosi emocija, zvuk, pokret. 
Ne moraš da žališ za onim što nemaš. Možeš da se raduješ onome što imaš.
Ne moraš da kontrolišeš ceo Univerzum. Ne možeš da kontrolišeš nikoga osim sebe, a i tu imaj meru.

Možeš da vežbaš jer ti prija, dobro se osećaš, zadovoljna si.
Možeš da neguješ svoje noge kakve god da su, tvoje su, prihvati ih i voli najviše na svetu jer će da te nose još puno godina.
Možeš da sebi organizuješ obaveze onoliko koliko možeš da podneseš a da ne padneš na nos jer si premorena od tempa koji si sebi nametnula kao obavezan.
Možeš da pomogneš svom detetu da nauči da uči, to je roditeljska dužnost, ne da ponovo učiš njegovo jer je detetu "tako lakše". Provereno, nije mu lakše i ne činiš mu uslugu izbezumljeno trčeći da se ne muči, ne nosi školsku torbu, ne pokisne, ne padne, ne uprlja. Tvoje detinjstvo je prošlo, detetovo je došlo pa ga pusti da uživa.
Ako ti se plače, ko sme da ti kaže da ne smeš? Na sred Terazija, ako ti se baš plače ti plači, ili na sred Crvenog trga, ispod Ajfelove kule ili na Mehnetnu. Tvoje suze su tvoje i kome se ne sviđaju, ne tiče te se.

Da utvrdiš svoju vrednost, nije neophodno da se porediš sa drugima. Svi smo smrtni, ne savršeni, obični. Niko nije reper da li si uspešna ili najbolja. Sama sebi odredi granicu pa kad zapneš, podseti sebe da li hoćeš i možeš bolje i više. Ako padneš, i to je sasvim ok, i ako nećeš da ustaneš i to je ok samo ako je to tvoja volja. Uvek ima neka pružena ruka da ti pomogne, ako želiš. Ako ne želiš, onda ništa.
Okreni se oko sebe, povremeno. Pogledaj svet iz različitih uglova. Lezi u travu ili se popni na brdo, sve(t) izgleda drugačije. Obuci žute čarape ako ti se sviđaju i ne obaziri se na komentare onih koji ne vole žute čarape. Tvoj život, tvoja pravila. Biraj kako trošiš svoje vreme, bar u onom delu dana u kom to zavisi samo od tebe. Pevuši dok šetaš, ako ti prija. Reci nekome da ga voliš, jer je to tvoja emocija. Na prvom mestu voli sebe. Najviše i bezuslovno, sa svim manama i vrlinama i svojim kovrdžama i sećanjem da si lagala mamu da ideš na more sa drugaricama a išla si sa dečkom i umalo se vratila trudna. Pamti ono što vredi da nosiš sa sobom kroz život. Ostalo otresi kao prašinu iz manžetni na nogavicama farmerki.

Život je lep. Slojevi nisu pravilni kao što se u torti smenjuju lebac i fil, ali ni život nije torta. Nekad je gorak, nekad kao riblje ulje, nekad kao mus od čokolade... Ali je tvoj.
"Boj se ovna, boj se govna, kad ću živjeti?", navodno su reči velikog Meše Selimovića.

Sad! Živi ovde i sad, jer je to sve što imaš. Ne sutra. Svaka noć je jedan dan nepovratno potrošen. Dobra vest je da sve prođe. Loša vest je da sve prođe. Ovaj talas je samo sada i nikad više, svaki sledeći je novi.
Sada je pravo vreme da budeš ti
Samo diši. 
Ceo svet je tvoj.
Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suve kajsije

Priče iz drugog braka I